Marantowate potrzebują do życia podłoża przepuszczalnego i bogatego w wartości odżywcze. Przy ich uprawie jednak nie można zapomnieć, że są to rośliny bardzo wrażliwe i mogą reagować zasuszaniem końcówek liści na wiele różnych czynników, także na nadmiar nawozów.
Kiedy oraz jak nawozić je prawidłowo?
Można stosować dwie metody nawożenia. Pierwsza to dokarmianie rośliny tylko w sezonie wegetacyjnym (wiosna/lato/początek jesieni). Druga – o ile roślina cały czas się rozrasta – to nawożenie przez cały rok. Nawóz stosujemy w sezonie wegetacyjnym co drugie podlewanie, poza sezonem (jeśli zdecydujemy się na nawożenie przez cały rok) – wystarczy raz w miesiącu.
Jaki nawóz?
Najlepsze nawozy dla marantowatych to nawozy organiczne. Nie powodują nadmiernego zasolenia podłoża i zasuszania końcówek. Już przygotowując mieszankę podłoża dla naszej rośliny, pamiętajmy o wzbogaceniu jej kompostem, hummusem lub “worm castings” (odchody dżdżownic, zwykle kalifornijskich).
Po przesadzeniu unikamy nawożenia przez około 3 tygodnie. Później najlepiej używać preparatów takich jak: biohummus, “fish emulsion”, wyciąg z pokrzywy. Uwaga! Nie zalecamy stosowania popularnego nawozu ze skórki banana ze względu na zasadowy odczyn!
Nawozy syntetyczne nie są zalecane dla marantowatych, ponieważ mogą powodować zasolenie podłoża, uszkodzenie wrażliwych korzeni i suche końcówki liści. Jeśli jednak trzeba ich użyć – najlepiej zastosować 1/2 lub 1/4 zalecanej na opakowaniu dawki.